Pages

22. aug. 2010

At filosofere: Sko

Sneakers, ballerinaer, stilletter, støvler, klipklappere, støvletter, træsko, gummistøvler, sandaler. Kært barn har mange navne.
De kan være højhælede eller flade. Mønstrede eller ensfarvede. Billige eller dyre. Åbne eller lukkede. Blå eller røde. Af læder eller af stof. Små eller store.

S-K-O. Sko. Det er noget, alle folk bruger hver dag og noget som alle kan relatere til.

Sko er ikke længere bare en praktisk beklædning, der beskytter vores bare fusser og adskiller dem fra den beskidte jord. De er et stykke kunst, et statement, der udtrykker, hvem vi er, og hvad, vi står for. Højden på stilletterne, farven på skoene eller materialet, skoen er lavet af, er et udtryk for vores identitet. Og for mange kvinder er sko et samleobjekt, en slags hobby. Mange kvinder - og også nogle mænd - har et lidenskabeligt forhold til sko. De er accessories ligesom smykker og tasker.
Men hvis de bare er accessories, hvorfor gider folk så at give flere tusind kroner for et par sko? Jeg har en idé om, at det er ligesom med andre samleobjekter. Folk gider godt at give mange penge for det. Jeg kunne aldrig drømme om (i hvert fald ikke i en alder af 15 år) at give 2000kr for et par sko.

Jeg har tænkt lidt over, om man kan  kalde dem, der elsker sko, og har rigtig mange af dem, for shoeaholics? Ligesom at dem, der elsker at shoppe bliver kaldt for shopaholics?
Og hvorfor er sko ikke bare sko mere? Hvorfor er sko blevet en så vigtig del af ens outfit?
Måske fordi at sko er en slags minder. Når man tager sine tårnhøje pink stilletter på, og man tydeligt husker fødselsdagsfesten hos veninden, hvor man drak sig tæskefuld og vågnede op på en bænk i en park. Eller når man finder sine hvide ballarinaer i bunden af skabet, og man så tænker tilbage på den dag, man blev flere tusind kroner rigere og havde en fantastisk dag. Sin konfirmation.

Nogle er rent faktisk afhængige  af deres sko, afhængige på den måde at de tjener penge pga. dem. Balletdanseren og fodboldspilleren. Balletdanseren ville aldrig kunne stå på tæer uden sine sko, og fodboldspilleren ville gå glip af penge, hvis han missede et mål pga. af sko der var for store.

Men det sjove er, at sko egentlig er en stor del af vores hverdag - vi er bare ikke klar over det.


Jeg elsker selv sko, fordi der er mange forskellige.
Hvorfor elsker I sko?

1 kommentar:

Line sagde ...

Jeg elsker sko fordi det er sådan en ting der er ekstremt let at købe, if you know what I mean. Altså det der med, at man bare lige skal have dem på for at prøve. Man behøver ikke at stå i en überlang kø til prøverummet eller noget, de er så lette at prøve :D Og så er de ekstremt nemme at forelske sig i :D Menmenmen, jeg kan stadig bedre lide at købe tasker, hahaha! Kan man være bagaholic? Purseaholic? Uanset hvad, så er det i hvert fald det, jeg er, haha! :D